精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
13.Imagine,one day,getting out of bed in Beijing and being at your office in Shanghai in only a couple of hours,and then,after a full day of work,going back home to Beijing and having dinner there.
Sounds unusual,doesn't it?But it's not that unrealistic,with the development of China's high-speed railway system.And that's not all.China has an even greater high-speed railway plan-to connect the country with Southeast Asia,and eventually Eastern Europe.China is negotiating to extend its own high-speed railway network to up to 17 countries in 10 to 15 years,eventually reaching London and Singapore.
China has proposed three such projects.The first would possibly connect Kunming with Singapore via Vietnam and Malaysia.Another could start in Urumqi and go through Kazakhstan and Uzbekistan,and possibly to Germany.The third would start in the northeast and go north through Russia and then into Western Europe.
If China's plan for the high-speed railway goes forward,people could zip over from London to Beijing in under two days.
The new system would still follow China's high-speed railway standard.And the trains would be able to go 346 kilometers an hour,almost as fast as some airplanes.
China's bullet train (高速客车),the one connecting Wuhan to Guangzhou,already has the world's fastest average speed.It covers 1,069 kilometers in about three hours.
Of course,there are some technical challenges to overcome.There are so many issues that need to be settled,such as safety,rail gauge (轨距),maintenance of railway tracks.So,it's important to pay attention to every detail.But the key issue is really money.China is already spending hundreds of billions of yuan on domestic railway expansion.
China prefers that the other countries pay in natural resources rather than with capital investment.Resources from those countries could stream into China to sustain development.It'll be a win-win project.For other countries,the railway network will definitely create more opportunities for business,tourism and soon,not to mention the better communication among those counties.For China,such a project would not only connect it with the rest of Asia and bring some much-needed resources,but would also help develop China's far west.We foresee that in the coming decades,millions of people will migrate to the western regions,where the land is empty and resources unused.With high-speed trains,people will set up factories and business centers in the west once and for all.And they'll trade with Central Asian and Eastern European countries.
28.China's new high-speed railway plan will be a win-win project becauseB
A.China will get much-needed resources and develop its western regions
B.China and the countries involved will benefit from the project in various ways
C.China will develop its railway system and communication with other countries
D.the foreign countries involved will develop their railway transportation,business and tourism
29.According to the passage,the greatest challenge to the new high-speed railway plan isC
A.technical issues                        
B.safety of the system
C.financial problems                      
D.maintenance of railway tracks
30.Which of the following words best describes the author's attitude towards China's high-speed railway plan?D
A.Critical.B.Reserved.C.Doubtful.D.Positive.
31.Which of the following might be the best title for the passage?B
A.New Railway Standards                
B.Big Railway Dreams
C.High-speed Bullet Trains                
D.International Railway Network.

分析 本文是一篇科教类阅读,属于说明文,主要讲述的是中国正在大力发展的高铁网络,以及高铁对中国以及相关国家带来的好处.

解答 28.B.细节理解题.根据文章倒数第二段For other countries,the railway network will definitely create more opportunities for business,tourism and so on,not to mention the better communication among those countries.说明中国和有关的国家都可以从中获益,故B正确.29.C.细节理解题.根据文章倒数第四段But the key issue is really money.China is already spending hundreds of billions of yuan on domestic railway expansion.说明最大的问题是钱,故C正确.
30.D.推理判断题.根据文章最后三行We foresee that in the coming decades,millions of people will migrate to the western regions,where the land is empty and resources unused.With high-speed trains,people will set up factories and business centers in the west once and for a11.And they'11 trade with Central Asian and Eastern European countries.说明作者认为高铁将会给中国带来很多的好处,他对高铁的前景是很乐观的,故D正确.
31.B.主旨大意题.文章讲述的是中国正在大力发展的高铁网络,以及高铁对中国以及相关国家带来的好处,故B正确.

点评 本文是一篇科教类阅读,题目涉及多道细节理解题,推理判断题,主旨大意题.做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱猜测.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:解答题

13.公共场所全面禁烟有助于人们养成健康的生活习惯,并能有效预防某些疾病的发生.   (prevent)The comprehensive ban on smoking in public places can help people develop healthy lifestyles and effectively prevent certain diseases from happening..

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

4.Thestaff(全体员工)in our company are encouraged to use the library for professional self-development.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

1.O.Henry was a pen name(76)used(use) by an American writer of short stories.His real name was William Sydney Porter.He was born in North Carolina in 1862.As a young boy he lived an exciting life.He did not go to school for very long,but he managed to teach(77)himselfeverything he needed to know.When he was about 20 years old,O.Henry went to Texas,(78)wherehe tried different jobs.He first worked on a newspaper,and then had a job in a bank.When some money went(79)missing(miss) from the bank,O.Henry was believed (80)to have stolen(steal) it.Because of that,he(81)was sent(send) to prison.During(82)thethree years in prison,he learned to write short stories.After he got out of prison,he went to New York and continued writing.He wrote(83)mostly(most) about New York and the life of the poor there.People liked his stories,because simple(84)asthe tales were,they would finish (85)witha sudden change at the end,to the readers'surprise.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

8.Deciding what present you should give someone is never easy.Many things must be considered such as(61)what.the person is interested in and how old he is.We must also consider the reaction of the person(62)receiving.(receive) the gift.One of the(63)worst.(bad) gift choices I ever made was for my high school English teacher,Ms Chen.Ms Chen(64)had thought.(teach) me English since Junior 1,and to show my(65)appreciation.(appreciate),I decided to get her a present.I asked my classmates about her interests(66)before.I made my final decision.Then I went to the department store(67)whereI worked part-time and bought her(68)an.expensive gift box of Sichuan beef.I was certain she would like it because I(69)was told(tell) by my classmates that she loved hot food.I left the box with a card on her desk,and I was sure she would like them.(70)It.was only after I heard she became sick that I learned she couldn't eat MSG!

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

18.If the neighbours do not give any sweets,the children mightplayatrickon(搞恶作剧) them.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

5.The character"duang"is so new that it does not even exist in the Chinese dictionary.But it has already spread like wildfire online in China,appearing more than 8 million times on China's micro-blogging site Weibo,where it spawned a top-trending hashtag (标签) that drew 312,000 discussions among 15,000 users.On China's biggest online search engine Baidu,it has been looked up almost 600,000 times.It's been noticed in the West too.
But what does it mean?"Everyone's duang-ing and I still don't know what it means!Looks like it's back to school for me,"said Weibo user Weileiweito.Another user asked:"Have you duang-ed today?My mind is full of duang duang duang.""To duang or not to duang,that is the question,"wrote user BaiKut automan.
"Duang"seems to be an example of onomatopoeia (拟声词 ),a word that phonetically imitates a sound.It all seems to have started with Hong Kong action star Jackie Chan,who in 2004 was featured in a shampoo commercial where he said famously defended his sleek (光亮的),black hair using the rhythmical-sounding"duang".The word resurfaced again recently after Chan posted it on his Weibo page.Thousands of users then began to flood Chan's Weibo page with comments,coining the word in reference to his infamous shampoo appearance.
The word appears to have different meanings,and there's no perfect translation,but you could see it as an adjective to give emphasis to the word that follows it.A kitten might be"duang cute",for example.Or you might be"very duang confused"by this blog.For readers of Chinese cha racters,the Jackie Chan theme is also apparent from the quirky way in which the word is written:a combination of Chan's Mandarin names.
29.From what the persons mentioned in Paragraph 2,we can learnD.
A.duang is popular among students
B.young users can use duang freely
C.using duang is recognized as a fashion
D.different persons have their own understanding of duang
30.Why did Jackie Chan use the word duang in 2004?C
A.To invent a new character.
B.To advertise for an action film.
C.To show off his good hair in an ad.
D.To ask his fans to flood his Weibo page.
31.The underlined word"quirky"in the last paragraph probably meansB.
A.modern            
B.unusual
C.imaginable          
D.interesting
32.What's the purpose of the writer in writing the passage?A
A.To introduce readers of a new character.
B.To warn readers not to follow others.
C.To criticize Jackie Chun for his mistake.
D.To welcome a new invention.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

2.正是在这个教室里我们的英语老师给我们上了第一堂英语课.
Itwasin this classroomthat our English teacher gave us the first English lesson.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

3.假如你是李华,你的美国笔友Mike想了解你校开设的新课程《通用技术》的情况,你向他作如下的介绍:
1.这门课旨在提高学生的实际运用能力;
2.通过这门课的学习,你已经学会了修理、设计和制作一些物品;
3.你的感受.
注意:1.词数不少于100;
2.开头和结尾已经给出,不计入总词数;
3.可适当增加细节,以使行文连贯;
4.通用技术-General Technology
Dear Mike,
Thank you for your letter asking about the General Technology,a new course that…
                                  
Yours,
Li Hua.

查看答案和解析>>

同步练习册答案