10.In fact,before the invention of chopsticks,Chinese ancestors actually used hands to eat,but how did they eat soup and porridge?(36)F Chinese started to use chopsticks about 3,000years ago in Shang Dynasty.
The records of using chopsticks have been found in many written books but lack physical evidence.(37)D One says that Jiang Ziya,an ancient wise man,created chopsticks.There also go around some other stories.But there is no exact history record about the invention.We can only say that smart ancient Chinese invented chopsticks.
Using two slim sticks to pick up food is actually not difficult.You can do it if you practice it for some time,even if you are a foreigner.The key to managing chopsticks is keeping one chopstick in position while moving the other to pick up food.(38)GChopsticks are usually held in the right hand,and left-handed chopstick use is considered as improper in China.Playing with chopsticks is thought to be impolite.(39)BChinese philosopher Confucius advised people to use chopsticks instead of knives because the metal knives remind people of cold weapons,which mean killing and violence.
If you are truly interested in chopsticks,you can pay a visit to the Shanghai Chopsticks Museum.The museum gathered more than 1,200pairs of chopsticks from China,Korea,Japan and Thailand.(40)E
A.Chopsticks were introduced to many other neighbor countries due to its lightness and convenience.
B.It is considered to be polite and thoughtful to pick up food for the elderly and children.
C.Bamboo chopsticks are most frequently used in Chinese daily life.
D.However many stories are about the invention of chopsticks.
E.The oldest one was from the Tang Dynasty.
F.They had to use sticks to eat them.
G Remember to practice with patience.
分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了
解答 36.F.推理判断题.根据前文Chinese ancestors actually used hands to eat,but how did they eat soup and porridge可知他们不得不用棍棒吃东西;故选F.
37.D.推理判断题.根据前文The records of using chopsticks have been found in many written books but lack physical evidence可知然而,许多关于筷子发明的故事;故选D.
38.G.推理判断题.根据前文The key to managing chopsticks is keeping one chopstick in position while moving the other to pick up food可知记住要耐心地练习;故选G.
39.B.推理判断题.根据前文Playing with chopsticks is thought to be impolite可知用筷子为老人和孩子夹食物是礼貌而周到的;故选B.
40.E.推理判断题.根据前文The museum gathered more than 1,200pairs of chopsticks from China,Korea,Japan and Thailand可知最早的筷子来自唐朝;故选E
点评 七选五阅读是完成性阅读,和完形填空很类似,不同的是一个选词,一个选句子.解题时,要注意上下文语境,充分考虑信息词(选项中和空格前后句子中相同或相近的词),选出最符合语境的句子.