17.Computer power is moving into the"cloud"-networks of data centers that use the Internet to supply all kinds of services,from e-mail and social networks to data storage and analysis.
The rise of cloud computing is rapid and causing huge changes in the tech industry.The old guard is suffering:this week's $67billion merger (合并) between Dell and EMC,makers of computers and storage devices respectively,was a marriage forced by the rise of the cloud.Disruptive (捣乱的) newcomers are blooming:if Amazon's cloud-computing unit were a stand-alone public company,it would probably be worth almost as much as Dell and EMC combined.
The gains for customers have been equally dramatic.Compared with older IT systems,cloud computing is often much cheaper.It adds tremendous flexibility:firms that need more computing capacity no longer have to spend weeks adding new servers and installing software.In the cloud they can get hold of it in minutes.Their applications can be updated continually,rather than just every few months.Individual users can reach their e-mails,files and photos from any device.And cloud services also tend to be more secure,since providers know better than their customers how to protect their computing systems against hackers.
But cloud computing makes one problem worse.In the old IT world,once a firm or a consumer had decided on an operating system or database,it was difficult and costly to switch to another.In the cloud this"lock-in"is even worse.Cloud providers go to great lengths to make it easy to upload data.They accumulate huge amounts of complex information,which cannot easily be moved to an alternative provider.
Cloud firms also create a world of interconnected services,software and devices,which is convenient but only for as long as you don't adventure outside their universe.Being locked in to a provider is risky.Firms can start to tighten the screws by increasing prices.If a cloud provider goes bust (崩溃),its customers may have trouble getting back their data.
These risks have already caused a debate about whether the cloud needs stricter regulation.Some European politicians want to force cloud providers to ensure that data can be moved between them.That is too heavy-handed,because strict rules will inhibit (阻碍) innovation in what is still a young industry.The history of computing suggests that common standards may well appear naturally in response to customers'demands-just as in personal computers,where it is now much easier to use the same files on different systems.
In the meantime,a few commonsense measures can reduce the risk of lock-in.Firms that use more than one cloud provider to host their data are less affected.So are those that keep their most important information in their own data centers.Consumers can take precautions,too.Some services are better than others at enabling users to move data between providers (Google does well on this score).Cloud computing promises its users many benefits,but don't mistake it for some sort of digital heaven.
50.The author takes"the merger between Dell and EMC"for example to showA.
A.the influence of cloud computing on computer and storage device makers
B.the miserable sufferings of old computer companies
C.the rapid development of new computer companies
D.the interaction between old companies and newcomers
51.With wide applications of cloud computing customers canB.
A.pay less for the older IT systems
B.gain more computing capacity quickly
C.know better about defeating the hackers
D.install software within weeks
52.The problem of"lock-in"can be dangerous becauseC.
A.it can make data easily be moved to another provider
B.it can create a network of services connected with devices
C.it may make it difficult for customers to recover their data
D.it will discourage an argument about stricter rules
53.It can be inferred from the last two paragraphs thatB.
A.the European politicians'advice is perfect
B.customers'demands play a role in setting standards
C.lock-in is caused by firms'storing information in their own centers
D.Google enables users to provide services and move data
54.Which of the following sayings can best express the main idea of the passage?D
A.Everything has its time and that time must be watched.
B.The grass looks greener on the other side of the fence.
C.A candle lights others and consumes itself.
D.Every white has its black,and every sweet has its sour.
分析 云计算使得计算机的应用又达到一个新高度,服务更快捷方便,但是任何事物都不是完美的,云计算也一样.
解答 50-54 ABCBD
50.A 细节理解题 根据The rise of cloud computing is rapid and causing huge changes in the tech industry.The old guard is suffering:可知,Dell和EMG合并是云计算和存储设备生产者带来的影响,故选A
51.B 细节理解题 根据第三段的优点可知,顾客有了云计算可以更方便地享受服务,更新下载速度更快,分分钟就可以解决,供应商知道如何防止黑客的攻击,故选B
52.C 细节理解题 根据第四段和第五段介绍的缺点可知,一旦系统崩溃,用户就可能丢失数据,难以修复,故选C
53.B 推理判断题 根据The history of computing suggests that common standards may well appear naturally in response to customers'demands顾客的标准在云计算设置方面起到很重要的作用,故选B
54.D 主旨大意题 A.Everything has its time and that time must be watched.机不可失时不再来;B.The grass looks greener on the other side of the fence.这山望着那山高;C.A candle lights others and consumes itself.蜡烛燃烧了自己,照亮了别人D.Every white has its black,and every sweet has its sour.事有利弊,物无全美.本文介绍了云计算的优点和缺点,说明事物没有十全十美的,故选D
点评 做阅读时经常犯错的主要原因是,仅凭读过文章后残留在脑海中的一丝印象来勾选答案,这样便很容易掉入出题人故意设布下的题目陷阱.所谓阅读理解,对于题目的理解一定要忠实于原文,因此,每一道题都应该与原文作全面的对比与核查,再得出答案.也就是说,阅读理解的每一道题目,在原文都应该有明确的出处,我们把这一出处叫做原文相关句,(1)排除与原文相关句主题不一致的选项(2)排除与原文相关句态度相反的选项 (3)排除用于过于极端或负面的选项(4)注意结合文章主旨和主题去排除.