精英家教网 > 高中英语 > 题目详情

阅读理解

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

  My life suffered a lot in summer five years ago.My father died in a car accident,leaving my mother,my two younger brothers and I alone.At that time,I was a senior high school student.After my father's funeral,I had no choice but to drop out of school and work in a factory.

  I really wanted to return to school and wanted to go to college,but I couldn't.I only hoped to bring up my two young brothers.Life was not easy for me,for I couldn't afford their tuition even if I worked from day to night without stopping.Without my father's protection,I thought I was a slave to the fate.

  Later on,something changed my life.I still remember that it was a rainy day.I put myself in the rain and walked slowly in the street.

  Suddenly the rain stopped!I raised my head and found “the sky” was in fact a dark blue umbrella.Then I noticed a middle-aged man with one leg on crutch(拐杖) standing behind me.He said to me,“Why not run without an umbrella?If you didn't run,you would get drenched.”

  The man told me that he was a promoter.He once dreamed of being a policeman,but an accident ruined his dream.Though his present job was not suitable for his legs,it was a wonderful start to him.He was very happy that he didn't lose heart and still “ran” on the road of life...

  I was encouraged by the man's words.I went to a big city and became an assurance representative.After two years'running,I did well and my family condition turned better little by little.Later I returned to school and succeeded in my entrance to university.

  Life is like this.When you are in rainy days in your life,if you couldn't find a way to prevent you from being wet,you would be overwhelmed.But if you decide to get rid of it,you'll discover that the rainy days last not so long as you imagine.

(1)

What happened to the writer at the beginning of the story?

[  ]

A.

His father died in a car accident six years ago.

B.

He had to drop out of school to look after his sick mother.

C.

He couldn't afford his two brothers' tuition even if he worked from day to night.

D.

He didn't have money to hold the funeral for his father.

(2)

About the middle-aged man with one leg on crutch,which of the following is NOT true?

[  ]

A.

He had dreamt of being a policeman.

B.

He was a promoter.

C.

He lost one leg in an accident.

D.

He had a good job which was suitable for him very well.

(3)

What does the underlined word “drenched”in Paragraph 4 mean?

[  ]

A.

wet

B.

dry

C.

nervous

D.

comfortable

(4)

What's the main idea of the sixth paragraph?

[  ]

A.

The writer didn't want to listen to the middle-aged man and left without any word.

B.

The writer made friends with the middle-aged man and they got on well with each other.

C.

The writer had to give up his dream and became a promoter as the middle-aged man.

D.

The writer learned from the middle-aged man and the situation soon got better.

(5)

What's the best title of the passage?

[  ]

A.

Run out of the Rainy Season of Your Life

B.

Care for the Disabled Person

C.

Try to Be Independent

D.

Get to Know More about Middle-aged People

答案:1.C;2.D;3.A;4.D;5.A;
解析:

(1)

细节理解题.由第二段中的“Life was not easy for me,for I can't afford their tuition even if I worked from day to night without stopping。”可知,即便作者从白到黑地不停工作,仍然也支付不了两个弟弟的学费,故选C。

(2)

推理判断题。由第五段中的“Though his present job was not suitable for his legs,it was a wonderful start to him。”可推断,由于那个中年人一条腿有残疾,故这个工作并不是特别适合他,但对他来说,做这个工作是一个全新的开始,故选D。

(3)

词义猜测题。由“If you didn't run,you would get drenched。”可知drenched意为“湿透的”。

(4)

段落大意题。通读第六段可知,那个中年人的话对作者起了一定的鼓舞作用,于是他奋发图强,努力工作,从而使他的家庭条件得以改善,而且也重新返回了校园。

(5)

主旨大意题。A项意为“跑出人生的雨季”,根据文章大意可知该项正确。


练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

阅读下面这首乐府诗,完成下列各题。

菩萨蛮

王安石【注】

数间茅屋闲临水,窄衫短帽垂杨里。花是去年红,吹开一夜风。

梢梢新月偃,午醉醒来晚。何物最关情,黄鹂三两声。

【注】:此词为王安石晚年罢相后回到金陵卜居于半山时所作。

词的开篇就点出“闲”字,请结合全词,谈谈作者是怎样表现“闲”字的?

素洁平易而又含蓄深沉是这首词的基本特色,请你就“含蓄深沉”这一特色谈谈对这首词的理解。

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

第三部分  阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)

请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

                                   A

Scars of Love

Some years ago on a hot summer day in south Florida a little boy decided to go for a swim in the old swimming hole behind his house. In a hurry to dive into the cool water, he ran out of the back door, leaving behind shoes, socks and shirt as he went.

He flew into the water, not realizing that as he swam toward the middle of the lake, an alligator(短吻鳄) was getting close. The mother in the house was looking out of the window and saw the two as they got closer and closer together. In great fear, she ran toward the water, yelling to her son as loudly as she could. Hearing her voice, the little boy became alarmed and made a U-turn to swim to his mother. It was too late. Just as he reached her, the alligator reached him. From the dock, the mother grabbed her little boy by the arms just as the alligator snatched (抓住) his legs. That began an unbelievable tug-of-war (拔河比赛) between the two. The alligator was much stronger than the mother, but the mother was much too passionate to let go. A farmer happened to drive by, heard their screams, rushed from his truck, took aim and shot the alligator.

Remarkably, after weeks and weeks in the hospital, the little boy survived. His legs were extremely scarred (留下伤疤) by the terrible attack of the animal. And on his arms, were deep scratches where his mother’s fingernails dug into his flesh in her effort to hang on to the son she loved.

The newspaper reporter, who interviewed the boy after the trauma (外伤), asked if he would show him his scars. The boy lifted the pant legs. And then, with obvious pride, he said to the reporter, “Look at my arms. I have great scars on my arms, too. I have them because my mum wouldn’t let go.”

You and I can identify with (认同) that little boy. We have scars, too. Not from an alligator, but the scars of a painful past. Some of those scars are unsightly and have caused us deep regret. But, some wounds, my friends, are because we have refused to let go.

56. The underlined part “the two” in the second paragraph refers to ______.

   A. the alligator and the mother         B. the mother and the son

C. the driver and the alligator          D. the son and the alligator

57. From the passage we can infer ________.

   A. The mother was unwilling to let the alligator go

   B. The mother was actually stronger than the alligator

   C. The son was proud of his scars on his arms

   D. The son was ashamed of his scars on his legs

58. According to the last paragraph, what is the writer’s real meaning?

   A. To forget the past is to betray.       B. We should forget the scars.

   C. Wounds are different from scars.     D. We should learn to let go sometimes.

查看答案和解析>>

同步练习册答案