精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
10.Once upon a time,there was a spider with the name Anansi.He knew that he was very clever but he also knew he wasn't wise(英明的).He didn't like this,but he did not know what to do.One day he had an idea.He went around the village with a basket and asked each person to give him some of their wisdom(智慧).The people laughed at Anansi because they knew that he needed wisdom the most.So each person put a bit in his basket and wished him good luck.
Soon his basket was full,but Anansi was worried that his neighbors might be jealous(嫉妒 ) of his wisdom and take it from him.He decided to hide it at the top of a tall tree.When he had tied the basket to the front part of his body,he tried to climb the tree,but it was too difficult.He tried again and again with out success.
Then his youngest son walked by."What are you doing,father?"he asked and Anansi told him."Why don't you carry the basket on your back instead?"his son said.
Anansi put the basket on his back and climbed the tree easily,but he wasn't happy."I walked all over the village and collected so much wisdom that I am the wisest person ever,but my baby son is still wiser than me.Take back your wisdom!"he said.And he threw the basket of wisdom into the air and went home.And that's how wisdom went all over the world.

56.Anansi went around the village becauseD.
A.he knew he was very clever             B.he wanted to show his good luck
C.he hoped to meet his son               D.he thought he wasn't wise enough
57.Anansi wanted to get his wisdom fromC.
A.his son          B.his father          C.the villagers        D.the neighbors
58.The underlined word"it"in Paragraph 2 refers to (指的是)D.
A.the tree          B.the basket         C.the luck            D.the wisdom
59.The passage above isB.
A.a report          B.a story           C.an advertisement     D.a diary
60.The best title for the passage would beA.
A.Anansi's wisdom                     B.The wisdom of Anansi's son
C.Anansi and his son                    D.Anansi and the villagers.

分析 本文讲述一只名叫Anansi的蜘蛛向人们收集了一篮子智慧,在拿着篮子爬树时却遇到了麻烦,于是听从它儿子的建议,把篮子放在背上,顺利爬上了树,于是发出感叹,最后把篮子扔向空中.这样就使得全世界都充满了智慧.

解答 56.D.细节理解题.由第一段第二句话He knew that he was very clever but he also knew he wasn't wise可知他知道他是聪明的,但是也知道他不是英明的,故选D.
57.C.细节理解题.由第一段第三行He went around the village with a basket ban asked each person to give him some of their wisdom,可知他让村里的每一个人给他一些智慧,故选C.
58.C.词义猜测题.根据Anansi was worried that his neighbors might be jealous of his wisdom"Anansi,可知这里的意思是他担心他的邻居会羡慕他的智慧,并从他这里拿走智慧;这里"it"代指"the wisdom",故选C.
59.B.文章体裁题.由全文内容可知,本篇短文讲述的是一篇故事.故选B.
60.A.主旨大意题.本文讲述的是Anansi寻找智慧的事,故选A.

点评 本篇是一篇逸闻趣事类阅读短文.本文讲述一只名叫Anansi的蜘蛛向人们收集智慧的故事.做阅读理解,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.细节理解题像56、57只要找到原句,即可得出答案.主旨答题题像60,寻找主题句是做好此类题的关键.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.Think back to a time in your life when you tried something new.
When I was a teenager I volunteered to pass out water at a local race.I was so excited to see all the different runners who passed by and quickly took a cup of water.Some ran past,some walked past and a few wheeled past.
I saw so many types of people doing it.I thought maybe I could do it too!The next year I decided to run for the race,but I had little running practice.I just wanted to finish.
On the day of the race,it was terribly hot.After running for about 5miles,I was thinking,"I must be crazy.Why did I do this?What was I thinking?"And at one moment,I said to myself,"I am never doing this again!"
That first 10km race was quite an experience.I jogged (慢跑),I walked,I jogged and walked.At times,I didn't know if I could finish.
Near the end,a 70yearold man ran past me,very fast,and I felt a little embarrassed (尴尬的) that I was more than 50years younger than he and I couldn't even keep up with him.But then I realized something.He was running his race and I was running mine.How often in life do we compare(比较) ourselves to others when we really shouldn't?I decided that I would not give up on running races,and that one day I would be one of those 70yearolds who were still running.
As I crossed the finishing line,I was proud of myself.I didn't regret (后悔) having such an experience.

52.What did the writer do at a local race as a volunteer?C
A.He helped old runners.
B.He cheered up the runners.
C.He passed out water to the runners.
D.He took back the cups from the runners.
53.Why did the writer join the race?A
A.He just wanted to experience.B.He was crazy about running.
C.He had practiced running very hard.D.He wanted very much to win a prize.
54.How did the writer's feeling change after running about 5miles?C
①He regretted.
②He encouraged himself.
③He felt a little embarrassed.
A.①-②-③B.②-①-③C.①-③-②D.②-③-①
55.What is the best title (标题) of the passage?D
A.To be No.1.           B.Let's compare.
C.A volunteering job.   D.Running your own race.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.Is there intelligent (有智力的) life on other planets?For years,scientists said"no."or"we don't know."But today this is changing.Seth Shostak and Alexandra Barnett are astronomers(天文学家).They believe intelligent life exists (存在) somewhere in the universe.They also think we sill soon contact these beings(人;生物).
Why do Shostak and Barnett think intelligent life exists on other planets?The first reason is time.Scientists believe the universe is about 12billion years old."This is long enough for other planets to have intelligent life,"say Shostak and Barnett.The second reason is size-the universe is huge."Tools like the Hubble Telescope(哈勃望远镜) have shown that there are at least 100billion galaxies,"says Shostak."And our galaxy,the Milky Way,has at least 100billion stars.Some planets going around these stars might be similar to Earth."
In the past,it was hard to look for signs of intelligent life in the universe.But now,powerful telescopes(高倍望远镜) allow scientists to discover smaller planets-the size of Mars or Earth-in other solar systems.These planets might have intelligent life.
Have beings from space already visited Earth?"Probably not,"says Shostak."It's a long way away.However,intelligent beings may contact us in other way,such as radio signals(信号).In fact,they may be trying to communicate with us now,but we don't have the right tools to receive their messages.However,this is changing.By 2025,we could make contact with other life forms in our universe and we might help each other."

61Seth Shostak and Alexandra Barnett areA.
A.astronomers           
B.farmers                 
C.singers            
D.drivers
62.What is the best title for Paragraph 2C?
A.The Age and Size of Earth
B.Our Galaxy:The Milky Way
C.Why Intelligent Life Might Exist
D.Earth:The Only Planet with Intelligent Life
63.Why was it hard to look for signs of intelligent life in the universe in the pastB?
A.There were not any smaller planets.
B.There were not any powerful telescopes.
C.The astronomers were not interested in them.
D.The Milky Way didn't exist at that time,
64.Why haven't beings from space visited us yet according to ShostakB?
A.They're afraid of us.
B.It's a long way away.
C.They don't want to see us.
D.They don't know how to use radio signals.
65.What does the underlined phrase"life forms"in the last paragraph meanC?
A.Messages     
B.Tools        
C.Intelligent beings        
D.Radio signals.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.---Have you got any books on English grammar?I want to borrow______.
---Yes,here you are.But you must return it by Friday.(  )
A.oneB.itC.someD.that

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.-Do you __________ that Nancy has been a little too quiet these days?
--Yes,She didn't even say a word this afternoon.(  )
A.hopeB.noticeC.explainD.decide

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.--Where can I find Jack?
--He is playing volleyball in the        now.(  )
A.libraryB.laboratoryC.gym

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.My grandma    us stories when I was young.(  )
A.w as used to tellB.is used to telling
C.used to tellD.used to telling

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

2.We arrived at the hospital to find Dad was very weak,but his smile was the same as ever.It was another attack of pneumonia(肺炎).My husband and I stayed with him for the weekend but had to return to our jobs on Monday.Local relatives would help Dad get home fromhospital and look after him.But I longed to be able to let him know that wecared too,even when we weren't with him.
    Then I remembered a family tradition when our children were small.When leaving their grandparents'home after a visit,each child would write a love note to their grandparents.They hid notes incereal (麦片)box,under a hairbrush or next to the phone.For days,their grandparents would smile as they discovered these reminders of our love.
    So as I tidied Dad's kitchen and made up a bed for him downstairs in the living room,I wrote some notes."Dad,I put the food in the fridge so it wouldn't spoil(损坏)."Some expressed my love,"Dad,I hope you will sleep well in your new bed."Most notes were downstairs where he would stay for several weeks,but one note I hid upstairs underhis pillow,"Dad,if you have found this note,you must be feeling better.We are so glad!"
   Just like his medicines strengthened him physically,these"emotional vitamins"would improve his health,too.Several weeks later,in one of our regular phone calls,I asked Dad how he was going.He said,"Pretty good.I just found your note under my pillow up stairs!"

63.We can infer from the text that the writer's fatherA.
A.had got the same illness before.
B.lived with her family
C.asked her to return to work
D.felt lonely without her
64.The children hid notes in theirgrandparents'home in order toD
A.follow a family tradition
B.play jokes on their grandparents
C.show their gifts to their grandparents
D.make their grandparents feel pleasantly surprised
65.How can you understand the meaning of"emotional vitamins"?B
A.She called her father regularly.
B.She wrote some notes to her father as her children had done.
C.She bought all kinds of vitamins to herfather.
D.She hid some notes upstairs under herfather's pillow.
66.Which of the following is true according to the text?C
A.The writer believed that a family tradition was not good.
B.The writer enjoyed talking with her father.
C.The writer tried to comfort her father with love.
D.The writer thanked her children for looking after her father.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

12.Dear Karen,
As you probably know,it's my sister Suzie's 16th birthday in a week.We're planning a surprise party for her.Julie's going to pick her up from school as usual on Friday but she's not taking her home.She's bringing her to the Palace Hotel,the big modern one near the station.We're having a meal there and we've also hired (租用) the ballroom (舞厅) for a party in the evening.I hope you can come!
All her friends from school are coming and quite a few of the people from our village,too.Of course,Mum and Dad are coming up from England and I've managed to persuade (说服) our other sister,Marie,to come over from Australia.She's bringing her kids with her,too.
After the party we're going to have another one on Saturday!Well,not really a party.We're inviting the family and close friends (that includes you) for a meal at the house.If the weather is nice,we'd like to have a barbecue in the garden.Julie's going to make a special cake for Suzie.
Anyway,we hope to make it a really special weekend for Suzie.On Sunday we're all going for a walk in the country.You know how she loves walking and we're all going to need a bit of exercise after all that lovely food.We're hoping to go up to the lake.Marie said she wanted her kids to feed the ducks just like Suzie and she did when they were very young.I'm sure Suzie will love that too.
It would be great if you could come over for the weekend.We would all love to see you.
Let me know as soon as you can.
Best,
David

41.Who is Karen?B
A.David's cousin.B.David's friend.
C.David's sister.D.David's classmate.
42.David and Julie are planning to have Suzie's birthday partyA on Friday evening.
A.at the Palace HotelB.at the house
C.in the garden D.beside the lake
43.Which of the following is NOT mentioned?C
A.To make a special cake.B.To have a barbecue.
C.To go swimming.D.To feed the ducks.
44.B won't come for the meal at the house on Saturday because David doesn't invite them/her.
A.Karen B.People from their village
C.Suzie's Mum and Dad D.Marie and her kids
45.Why is David planning a walk in the country on Sunday?Because he thinksA.
A.Suzie loves walking very much
B.Suzie used to take a walk there after dinner
C.it is special for Marie's kids to go for a walk in the country
D.Suzie can feed the ducks in the river when going for a walk.

查看答案和解析>>

同步练习册答案