精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
6.Twenty years ago,I drove a taxi for a living.One night I went to pick up a passenger at 2:30AM.When I arrived,I found the building was dark except for a single light in a ground floor window.I walked to the door and knocked,"Just a minute,"answered a weak,elderly voice.
After a long time,the door opened.A small woman in her eighties stood before me.By her side was a small suitcase(行李箱).I took the suitcase to the car,and then returned to help the woman.She took my arm and we walked slowly toward the car.She kept thanking me for my kindness."It's nothing,"I told her."I just try to treat my passengers the way I would want my mother treated."
"Oh,you're such a good man."She said.When we got into the taxi,she gave me an address,and then asked,"Could you drive through the city?"
"It's not the shortest way,"I answered quickly.
"Oh,I'm in no hurry,"she said."I'm on my way to a hospice (临终医院).I don't have any family left.The doctor says I don't have very long."Then I quietly turned off the meter (计价器).
For the next two hours,we drove through the city.She showed me the building where she had once worked,the neighborhood where she had lived,and the furniture shop that had once been a ballroom where she had gone dancing as a girl.Sometimes she'd ask me to slow down in front of a special building and would sit staring into the darkness,saying nothing.
At dawn,she suddenly said,"I'm tired.Let's go now."We drove in silence to the address she had given me."How much do I pay you?"she asked."Nothing."I said."You have to make a living,"she answered."Oh,there are other passengers,"I answered.
Almost without thinking,I bent and gave her a hug.She held onto me tightly.Our hug ended with her words,"You gave an old woman a little moment of joy."
42.The old woman chose to ride through the city in order toB.
A.visit her family                      
B.see some places for the last time
C.let the driver make more money         
D.reach the hospice on time
43.The meaning of the underlined phrase"at dawn"isB.
A.in the late afternoon    
B.in the early morning    
C.at noon    
D.in the afternoon.
44.The taxi driver did not ask the old woman for money because heA.
A.wanted to give her more good memories      
B.turn off the meter by mistake
C.had received her money before              
D.was in a hurry to take other passengers
45.What can we learn from the story?C
A.Where there is will,there is a way.
B.People should respect each other.
C.An act of kindness can bring people great joy.
D.People should learn to thank others'care.

分析 全文大意:
二十年前,我开出租车为生.一天,我凌晨2:30去接一名乘客.当我到达时,我发现整栋楼一片昏暗,只有一楼的窗户里有一丝亮光.我走到门口敲了敲门"等一下"一个很虚弱的老人的声音.过了好一会儿,门开了.一位个子很小的约80多岁的老人站在我面前.她身边有一个小的行李箱.我把行李箱提到车上,然后回来帮她.她抓住我的手臂,我们很慢地走向汽车.她一直在谢谢我的好心."没事的",我答道,"我只是尽量像希望别人怎样对待我母亲一样对待乘客.她说"哦,你真是个好孩子".当我们上了车,她给了一个地址,然后问"你可以穿过市区到那里吗?"我很快回答"那不是最近的路."她说:""哦,没关系的,我不急,我是去临终医院.我已经没有亲人了.医生说我没有多少日子了"我悄悄地关掉了计价器.接下来的两个小时,我们穿过整座城市.她指给我看她曾经工作过的楼房,居住过的街区,那时她还是姑娘时候常去的舞厅现在是一家家具店.有时,她会让我在一栋特别的建筑前放慢速度,静静地看着黑夜,一言不发.在黎明时她突然说,"我累了,我们走吧."我们默默地开到了她给我地址的地方.她问"我要给你多少钱?",我说"不要钱,".她答道"可这是你的生计.".我说"还有别的乘客呢."几乎不假思索,我弯腰抱了她一下,她紧紧地抱住了我.她最后说道"你让一个老人得到了短暂的快乐.",

解答 答案:
42、B         推理判断题      根据第四段老妇人所说"I'm on my way to a hospice (临终医院).I don't have any family left.The doctor says I don't have very long可知她是去临终医院.她已经没有亲人了.医生说她没有多少日子了.以及第五段在路上we drove through the city.She showed me the building where she had once worked,the neighborhood where she had lived,and the furniture shop that had once been a ballroom where she had gone dancing as a girl她指给出租车司机看她曾经工作过的楼房,居住过的街区,年轻时候常去的舞厅.故推知老妇人选择穿过市区是为了最后看一看一些地方.故选B
43、B          推理判断题       根据第一段One night I went to pick up a passenger at 2:30AM可知一天,司机是凌晨2:30去接的这名乘客,结合第五段For the next two hours,we drove through the city.提到接下来的两个小时,他们穿过整座城市,可推知at dawn是快天明的时候,即in the early morning,故选B
44、A           推理判断题       根据第四段I'm on my way to a hospice (临终医院).I don't have any family left.The doctor says I don't have very long."Then I quietly turned off the meter (计价器).可知司机在得知老人是去临终医院.她已经没有亲人了.医生说她没有多少日子了时关掉了计时器,可推知他对老人很同情.之后他驾车带着老人穿过城市,最后老人下车时,他没有收老人的钱,可推知他想给老人留下美好的回忆.故选A
45、C        主旨大意题           根据本文讲了一个快要走到生命尽头的老人在司机耐心帮助下又最后看了看她曾经生活和工作的地方,在到达目的地之后司机没有收钱而且和她紧紧拥抱,她说道You gave an old woman a little moment of joy"你让一个老人得到了短暂的快乐"可知一种善良的行为可以给别人带来巨大的快乐.故选C

点评 首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

16.You are supposed to arrive before 8.(变成一般疑问句)
Am Isupposedto arrive before 8?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.         is important to learn English well.(  )
A.HeB.SheC.It

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.I really like rice noodles.They                      delicious.(  )
A.peelB.feelC.tasteD.sound

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.There _________many books in his schoolbag.(  )
A.isB.areC.beD.being

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.-What should I do if an Internet friend wants to meet me?
-You should learn to ____________ the invitation.This kind of meeting is dangerous.(  )
A.promiseB.believeC.refuseD.change

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.A:Hey,Liu Qiang.Our junior high school life has come to an end.What are you going to do this summer vacation?
B:(61)CThe scenery there is very beautiful.
A:Sounds great.It's considered as the Treasure Island of China.(62)E
B:I'll go to Mount Ali,Sun Moon Lake and some other tourist attractions.And I want to see Tuantuan and Yuanyuan.
A:(63)G
B:By ship.You know the policy is much better than before.People from the mainland can fly or take a ship there.I prefer to go there by ship.
A:(64)DWell,it's reported the farmers can sell their fruits to the mainland.It not only helps the farmers earn money,but also makes a contribution to the communication between Taiwan and the mainland.
B:That's right.(65)F
A:Me,too.How soon will you start?
B:In half a month.My parents will go with me.
A:Well,don't forget to bring back some delicious fruits from Taiwan.
B:Of course not.
A.I haven't decided where to go.
B.I will go there by air.
C.I'm going to travel to Taiwan.
D.It's a little more slowly but interesting.
E.What places will you visit?
F.I hope our country can unite (统一) early.
G.How can you get there?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

15.Stephen Hawking was one of the most famous scientists in this century.He was born in 1942.he's a world well-known on space and time.Stephen is researching some very big questions,such as:How did the universe begin?How will it end?
Stephen was a student at Oxford University.He studied math and science.Then,at the age of twenty,he became sick.He was so young,but the doctors said to his family,"He has only two more years to live."As a matter of fact,the doctors were wrong----he didn't die.He can't walk now but he uses a wheelchair(轮椅).He can't feed himself and get in or out of bed himself.But he refused to give in to the condition.He talks with the help of a computer.After Oxford,Stephen went to Cambridge University.Three years later,in 1965,he became a doctor of philosophy(哲学).
Because of his serious health problems,it was difficult for him to draw diagrams(图表) or to write.So he started to think in pictures.With this new way of thinking,he became one of the most famous scientists in the world.In 1991,he met the Pope(教皇) in Rome.They talked about his ideas.Then in 1988,he wrote his first important book,A Brief History of Time.It sold more than 5.5million copies in 33different languages.He was once invited to China,he impressed us with his self-confidence,humorous and witty(风趣的) conversation.

根据短文内容,选择最佳答案.
86.Which of the following is NOT true?C
A.Stephen is good at thinking.B.Stephen cannot walk.
C.Stephen has had the answers to some very big questions.D.Stephen had once studied math and science at Oxford University.
87.How old was Stephen when he became a doctor of philosophy?B
A.21  B.23    C.27    D.25
88.A Brief History of Time isA.
A.a book which is well-known all over the word
B.a book about Rome's history
C.Stephen's talk collection with the Pope in Rome
D.Stephen's talk collection with me in China
89.Stephen's studies DO NOT relate(涉及) toD according to the passage.
A.science  B.math  C.philosophy  D.art
90.The right order of Stephen's main experiences inC.
a.He went to Cambridge University.
b.He became very ill.
c.He wrote his first import book.
d.He met the Pope in Rome.
A.c-a-b-e-d  B.a-b-c-d-e  C.c-b-a-e-d    D.a-c-b-e-d.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

16.随着时代的发展,因特网已经成为我们生活中必不可少的一部分,请结合实际,写一篇题目为"On the Internet"的短文,内容可包括学习、娱乐、生活等方面.
要求:
1.文中不得出现真实人名和校名等相关信息;
2.词数80~100.短文题目和开头已给出,不计入总词数.
参考词汇:learn; enjoy; do shopping
On the Internet
The Internet is becoming more and more important in our daily life.
On the Internet
The Internet is becoming more and more important in our daily life.On the Internet,we can learn news from all over the world.We can also send messages by E-mail,make telephone calls,read different kinds of books and learn foreign languages by ourselves.Besides,we can listen to music,enjoy movies and watch sports matches.Playing chess or cards on the Internet is also very interesting.On the Internet,we can even do shopping,chat with others and make friends with them.In a word,the Internet has made our li fe more colorful..

查看答案和解析>>

同步练习册答案