【题目】![]()
China, with Four Great Inventions, in ancient times, has once again showed its ability to change the world with its “new four great inventions”: high-speed railways, electronic payments, shared bicycles and online shopping.
The four innovative ways of life are most popular among young people, according to a survey by the Belt and Road-Research Institute(一带一路研究院) of Beijing Foreign Studies University.
“The ‘new four great inventions’ are all related to China’s high-tech (高科技), which made the lives of people easier in China,” said Wu Hao, the director of Beijing Foreign Studies University.
“My wallet is no longer in use. I can buy and eat whatever I want simply with my phone,” said Lin Jinlong, a foreign student from Cambodia, adding that “Even pancake sellers are using Alipay (mobile payment). We can also order food at home, which is super convenient. If I were at home in Cambodia, I would have to go outdoors.”
As a big fan of bicycles, he also showed his love for China’s shared bicycles, saying that “shared bikes are bringing cycling (骑单车) back to people’s lives---and they are making public transport(公共交通) more convenient and less crowded, and encouraging people to be more active.”
Rebacca Fannin, the founder of Silicon Dragon(硅谷之龙), noted that China is beginning to lead in innovation in some ways.
“It is increasingly clear that China is inventing and no longer copying western ideas. It is also increasingly clear that China is leading in many ways such as social messaging app WeChat,” she said.
【1】Which of the following are NOT in “new four great inventions”?
A.High-speed railways and electronic payments.
B.Shared bicycles and online shopping.
C.Electronic bicycles and WeChat.
【2】The meaning of the underlined word “innovative” is _________.
A.陈旧的B.革新的C.流行的
【3】Lin Jinlong has NOT mentioned ________ in this passage.
A.high-speed railwaysB.electronic paymentsC.shared bicycles
【4】With “new four great inventions’’, .
A.people will not use their wallets any longer
B.people’s lives are easier than before
C.there will be more foreign students coming to China
【5】What is the passage mainly about?
A.China’s Four Great Inventions in ancient times.
B.China’s new four great inventions.
C.A foreign student from Cambodia living and studying in China.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】A
【4】B
【5】B
【解析】
短文大意:本文是科技类阅读,介绍了新的“四大发明”:高速铁路、电子支付、共享单车和网上购物。
【1】题意:下列哪项不在“新四大发明”中?考查细节理解。根据“high-speed railways, electronic payments, shared bicycles and online shopping高速铁路、电子支付、共享单车和网上购物”,可知不包含Electronic bicycles and WeChat(电子自行车和微信),故选C。
【2】题意:带下划线的单词“innovation”的意思是_________。考查词义理解。根据下文“most popular among young people在年轻人中最受欢迎”,可知是四种创新的生活方式,“革新的”符合句意,故选B。
【3】题意:林金龙在这篇文章中没有提到高铁。考查细节理解。根据他的描述“Even pancake sellers are using Alipay (mobile payment)…shared bikes are bringing cycling back to people’s lives就连卖煎饼的人都在用支付宝(移动支付)……共享单车让自行车回到了人们的生活中”,可知没有提及high-speed railways(高速铁路),故选A。
【4】题意:有了“新四大发明”,人们的生活比以前更容易了。考查细节理解。根据吴校长的话“The ‘new four great inventions’ are all related to China’s high-tech, which made the lives of people easier in China‘新四大发明’都与中国的高科技有关,这让中国人的生活更容易了”,可知people’s lives are easier than before(人们的生活比以前更容易了)符合题意;A项people will not use their wallets any longer(人们不再使用他们的钱包了)不合实际,C项there will be more foreign students coming to China(将会有更多的外国学生来中国)和新四大发明没有直接关系,都可排除,故选B。
【5】题意:这篇文章主要讲了什么?考查文意理解。A. 中国古代的四大发明。B. 中国的新四大发明。C. 一名来自柬埔寨的留学生在中国生活和学习。根据主题句“China…has once again showed its ability to change the world with its “new four great inventions”: high-speed railways, electronic payments, shared bicycles and online shopping中国再一次展示了它的“新四大发明”改变世界的能力:高速铁路、电子支付、共享单车和网上购物”,可知短文介绍的是中国新的“四大发明”,China’s new four great inventions符合文意,故选B。
本文介绍了新的“四大发明”,篇幅较长,难度适中。题目主要是细节理解、词义理解和主旨归纳,考生认真阅读原文,注意细节对照,即可选出正确答案。例如小题2考查词义理解,问带下划线单词“innovation”的意思。根据下文“most popular among young people在年轻人中最受欢迎”,可知年轻人喜欢“新四大发明”是因为它们是四种创新的生活方式,“革新的”符合句意,故选B。
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】 –The streets in this old town are very crowded this time every year .
--- That’s true . visitors come here .
A. Thousands of
B. Thousands
C. Thousand of
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】Mike and Jane are friends. ________ are in Class Three.
A. We B. Our C. They D. Their
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】 -What did you buy yesterday, Lucy?
-I bought umbrella. Umbrella is very nice.
A. an; The B. a; A
C. a; The D. an; An
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】 —The children are so afraid. Shall we ________the bush to find the ghost?
—OK, let’s have a look. There may be something strange.
A. search for B. search
C. look for D. look
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】完成表格。阅读下面短文根据其内容,完成表格中所缺的信息。
If you ever feel a little bit under the weather, the Internet will surely help with a large number of cute cat videos. Of course, cute little kitties might not be everyone's cup of tea, but not to worry, since there are so many other kinds of cute animals you could possibly want to brighten up your day. And sometimes all you need is just a little something behind that cute photo or video, therefore this time we are here to warm up your hearts with the cutest exciting facts the animal kingdom has to offer!
![]()
Cats don’t think of us as humans. Instead, they see us as other cats By nudging(蹭)you with their heads, they’re actually greeting you as they are greeting another cat in their family. This means that we’ re probably the ugliest, biggest, and clumsiest(笨拙的)cats they’ve ever seen to them but they accept you into their family and love you anyway.
![]()
When a baby elephant is born, other mothers in the social group will shout to celebrate it. Elephants stay in close "family" groups for their whole lives. The main members in AL groups are female elephants( the males often leave the group)。 So other female elephants often come out for new babies.
![]()
Your dog actually loves you, not just because you give them food and walks. Studies showed that levels of hormone(荷尔蒙)rose and heart rates fell in both humans and their dogs after interacting with each other. In other words, when you pet your dog, both of you produce more of the same hormone in your brain that makes you fall in love with people, and both of you feel pleased.
![]()
Hundreds of tree seedlings(幼苗)grow every year because squirrels easily forget where due University, gray squirrels bury their food, such as nuts, acorns(松子)all over place but often forget to dig them back up. Due to the poor memories of squirrels, those buried seeds grow into full-grown trees.
Are these facts interesting? As we all know, our world is colorful because of different creatures. There are many kinds of animals in the world, but not only the humans. We live in the same world, we should be friends. If there are no animals, human beings will be very lonely. By studying animals, we can know more about human and nature.
The【1】 of knowing about animals | Cheer you up when you feel upset. Humans won't be lonely with animals. Have a better understanding of human and nature. |
![]()
Kinds of Animals | Facts of animals |
Cat | ●Cats greet you by nudging you with their heads. ●Cats treat humans as their【2】. |
Elephant | ●Elephants stay in groups that are mainly made up of female elephants. ●All female elephants will come out to celebrate【3】a baby elephant by making a loud sound. |
Dog | ●Dogs and their owners can get the same【4】by interacting with each other. ●The real reason is both dogs and their owners can produce hormone that can make them fall in love with others. |
Squirrel | ●Those buried seeds that squirrels forget to dig bac up have【5】becoming full-grown trees. |
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】— Did you try paragliding yesterday?
— Yes. I ________ I was a bird. It was so exciting!
A. looked like B. made sure
C. thought of D. felt like
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】-- In a text message, 88 means Bye-bye.
-- And another example is F2F______ stands for face to face.
A. that B. who C. whom D. it
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】I was telling my boy Sonny the story of the hare and the tortoise. At the end I said, “Son, remember: Be slow and steady, and that will win the race. Don’t you think there’s something to learn from the tortoise?”
Sonny opened his eyes wide, “Do you mean next time when I’m entering for the 60-metre race I should wish that Billy, Tony and Sandy would all fall asleep halfway?”
I was shocked, “But the tortoise didn’t wish that the hare would fall asleep!”
“He must wish that already,” Sonny said, “Otherwise how could he be so foolish as to race with the hare? He knew very well the hare ran a hundred times faster than he himself did.”
“He didn’t have such a wish,” I insisted. “He won the race by pushing on steadily.”
Sonny thought a while. “That’s a lie,” he said. “He won it because he was lucky. If the hare didn’t happen to fall asleep, the tortoise would never win the race. He could be as steady as you like, or a hundred times steadier, but he’d never win the race. That’s for sure.”
I gave up. Today’s children are not like what we used to be. They’re just hopeless.![]()
【1】The writer argued with his son because ______________.
A.he liked tortoises while his son liked hares
B.they disagreed about whether the tortoise was foolish
C.he tried to teach his son a lesson but the son had totally different opinion
D.he liked the story of the hare and the tortoise while his son didn’t.
【2】Sonny believed that the tortoise ______________.
A.won the race by his own hard working
B.took a risk by agreeing to run a race
C.was not given a fair chance in the race
D.in fact did win the race luckily
【3】Billy, Tony and Sandy must be_______________.
A.boys who were unknown to Sonny’s father
B.boys who Sonny has run races with before
C.boys who Sonny has never raced with before
D.boys who Sonny did not hope to race with again
【4】According to the passage, who do you think learnt a lesson? ______________.
A.The tortoiseB.Sonny
C.The hareD.Sonny’s father
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com