6.Harry is a boy with a learning disability.On his fourth birthday,he was given a pug called Millie.Two weeks after the dog’s arrival,he was happier and calmer and said his first words,“dog”and“mummy”.Just two months later,thieves stole the dog,and now the heartbroken little boy is back to where he started. He has refused to talk since losing his best friend.His mother was worried and gave him another dog,but he just“pushed it away”.Mrs Hainsworth,his mother,says,“My son is very sad.He’ll go over to her cage and just beat(敲打) on the bars.There is no word coming out,but you just know he’s screaming‘Where is Millie’inside.Millie was really his best friend.They would play together happily for hours.None of his toys has ever held his attention that long.Now he has just completely turned quiet again.”Harry suffers from a condition which affects his ability to speak and move.But the dog’s being with him achieved more in days than months of speech therapy and physiotherapy had.Mrs Hainsworth says,“My son was so happy when he saw Millie.Being with Millie changed him,and within two weeks he had said his first words and was working on saying‘dad’.Just last week,his teachers and I were saying how much Millie had helped him.And now this!”Mrs Hainsworth is considering buying another pug in the hope that her son will accept it.Maureen Hennis of the charity,Pets as Therapy,says she has seen many cases of dogs helping people with speech problems.“People may talk to a dog when they wouldn’t like to talk to another human,”she says.“A dog doesn’t care if words come out wrong.”
23.Before getting Millie,Harry.B
A.had never seen a dog
B.had never said a word
C.had received little treatment
D.had never played with toys
24.With Millie gone,Harry.A
A.is too sad to continue learning to talk
B.often quietly waits for her beside the cage
C.keeps asking his mother to get him another pug
D.does not want to play with other children any more
25.According to Maureen Hennis,Millie was able to help Harry becauseC.
A.dogs are man’s best friends
B.dogs are very clever and helpful
C.children don’t have stress when talking to dogs
D.children would rather talk to dogs than to humans.
分析 这篇短文中讲述了一个孩子Harry,他不说话,但是自从他有了一只狗后,把小狗当成了最好的朋友,他开始说话了;后来狗被偷了,Harry很伤心,又变回了从前的样子,不说话了.他的妈妈对此很着急.由此我们知道有时候动物会帮助孩子说话,因为跟动物说话,孩子不会害怕出错.
解答 23.B.细节理解题.根据短文的开头On his fourth birthday,he was given a pug called Millie.Two weeks after the dog’s arrival,he was happier and calmer and said his first words,“dog”and“mummy”.可知,在Harry四岁生日的时候,他有了一只狗叫Millie.这只狗到来两周后,他说了他的第一句话,“狗”和“妈妈.因此,有了这只狗后,Harry第一次说话,说明他以前没有说过话.故选B.
24.A.细节理解题.根据短文第一段中Just two months later,thieves stole the dog,and now the heartbroken little boy is back to where he started.He has refused to talk since losing his best friend.可知,后来这只狗被小偷偷走了,Harry很伤心,他又回到了原来的样子,拒绝说话.故选A.
25.C.细节推理题.根据People may talk to a dog when they wouldn’t like to talk to another human及A dog doesn’t care if words come out wrong,可知当人们不愿与别的人说话时可以和狗说话,如果说错了话,狗是不会介意的,因此说明孩子们和狗说话的时候是没有压力的.故选C.
点评 本篇是一篇健康环保类阅读短文.本篇短文篇幅不长,短文比较简单,学生比较容易理解.解答时可先阅读一遍短文,了解其大意,然后带着问题再读短文,所给题目大部分是细节理解题,可以从短文中找到答案.