精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
13.A busy public square in the Chinese city of Nanjing is home to an unusual experiment.
For almost two months,the country's first"honesty bookshop"has occupied(占据)a sidewalk on HanZhong Road in the city's Gulou District.
With no cashier or other staff,the store relies on trust for payment.
Making money isn't the company's main goal and they don't punish those who take books without paying.
"If they can really finish the books,it doesn't matter if they took the books for free,"Zhu Yu,the marketing director of the company says.
"In fact,we are really happy to witness so many people taking books from the honesty bookshop."
After browsing the four wooden bookshelves,customers must drop their money in a locked box.
Prices are set at 30% of the usual cover price.
Zhu hopes that his sidewalk store,which sells,on average,60books a day,will make more people interested in reading.
Like elsewhere,e-books are affecting sales of traditional books,And traditional books and many independent booksellers are struggling.
Zhu got permission from the city government to use the sidewalk and says he's determined to make it a long-term project.
He says the store is open every day,except when it rains,and it's locked up each night.
In September last year,the company laid out 1,000books and reading lamps on the ground and encouraged people"to go on a date"with a book.
"Independent bookshops represent the well-being of the city."Zhu told CNN in 2013,"when a city is losing its bookshops,it's actually losing something in its soul."
If the success of the Honesty Bookstore is any guide,Nanjing's soul is in pretty good shape.
21.How is the bookstore different from other bookstores?A
A.There is no cashier in it
B.There are no paper books in it
C.None of the customers need to pay for the books
D.Only honest customers can visit the shop
22.What does Zhu Yu say about customers who take away books without paying?C
A.They will be forbidden from visiting the bookstore again
B.They will have to pay a lot of money next time they visit the shop
C.They are not doing wrong if they finish reading the books
D.They will not be allowed to take books away next time
23.What is one of the purposes of opening the bookstore?A
A.To encourage people to read
B.To make customers honest
C.To check whether customers are honest
D.To help people learn about Nanjing
24.What can we learn from the text?C
A.The shop is only open on weekends
B.The books in the shop are more expensive than shoes in other shops
C.30% of the normal cover price is charged for each book
D.The shop is not locked at night.

分析 文章讲述了在南京开设了一间诚实书店,里面没有收银员,买书靠的是顾客的诚信,这不仅仅是南京市民的一种诚信,更是南京人民的一种精神.

解答 21.A 细节理解题.根据第三段的With no cashier or other staff,the store relies on trust for payment.可知,里面没有收银员.费用的收取靠的是顾客的诚信,故选A.
22.C 细节理解题.根据文章第五段"If they can really finish the books,it doesn't matter if they took the books for free,"Zhu Yu,the marketing director of the company says.可知,如果他们拿了书不付钱,但他们真的能阅读完这本书,那不付钱不重要.故选C.
23.A 细节理解题.根据文章倒数第三段In September last year,the company laid out 1,000 books and reading lamps on the ground and encouraged people"to go on a date"with a book.和最后一段If the success of the Honesty Bookstore is any guide,Nanjing's soul is in pretty good shape.可知,诚实书店目的是鼓励人们阅读.故选A.
24.C 推理判断题.根据文章的Prices are set at 30% of the usual cover price.可知书的价格是标价的30%,故选C.

点评 本文是社会文化类阅读理解.做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

3.Every single decision we make shapes our current reality.(31)F So if you're unsatisfied with your life right now,making the effort to change your decisions will be the key to creating  the life you want to have in the future.
Realize the power of decision making.
(32)D When you decide to pick up a cigarette,that decision might result in you picking up another later on.But if you decide no to smoke that first cigarette and make a decision to focus your attention somewhere else,your desire will eventually weaken and you will become smoke-free.
(33)B
When you make a decision,act on it.Commit to making a real decision.What's a real decision?It's when you decide on something,and that decision is carried out through action.It's poitless to make a decision in your head,but not doing anything about it.That's the same as not making a decision at all.
Tell others about your decisions.
Sometimes telling other people what we're going to do will make us follow through.I've been trying to become an early riser but waking up early without falling back asleep felt impossible.So I made the decision to tell people that I would wake up at 6a.m.and stay up.(34)E
Have fun making decisions.
(35 )A I know decision-making might not be a fun thing,but when you do it often,you'll learn a lot about yourself on the way,and you'll become more confident,and making decisions will just become easier that you won't even think about it.

A.Enjoy the process.
B.Carry your decision out.
C.Examine the decision you now have.
D.Any decision you make causes a chain of events.
E.Withintwo days,I was able to accomplish doing this.
F.But we often go through life unaware what actions we are taking.
G.Before making a decision,you have to understand what a decision does.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

4.It is a truth universally acknowledged that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife.
However little known the feelings or views of such a man may be on his first entering a neighborhood,this truth is so well fixed in the minds of the surrounding families that he is considered the rightful property of someone or other of their daughters.
"My dear Mr.Bennet,"said his lady to him one day."have you heard that Netherfield Park is let at last?"Mr.Bennet replied that he had not.
"But it is,"returned she,"for Mrs.Long has just been here,and she told me all about it."
Mr.Bennet made no answer.
"Do you not want to know who has taken it?"cried his wife impatiently.
"You want to tell me,and I have no objection to hearing it."
This was invitation enough.
"Why,my dear,you must know,Mrs.Long says that Netherfield is taken by a young man of large fortune from the north of England; that he came down on Monday in a chaise to see the place,and was so much delighted with it,that he agreed with Mr.Morris immediately; that he is to take possession before Michaelmas,and some of his servants are to be in the house by the end of next week."
"What is his name?"
"Bingley."
"Is he married or single?"
"Oh!Single,my dear,to be sure!A single man of large fortune; four or five thousand a year.What a fine thing for our girls!"
How so?How can it affect them?
"My dear Mr.Bennet,"replied his wife,"how can you be so tiresome!You must know that I am thinking of his marrying one of them."
"Is that his design in settling here?"
"Design!Nonsense,how can you talk so!But it is very likely that he may fall in love with one of them,and therefore you must visit him as soon as he comes."
"I see no occasion for that.You and the girls may go,or you may send them by themselves,which perhaps will be still better,for as you are as beautiful as any of them.Mr.Bingley may like you the best of the party."
67.The sentence"…a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife"means thatC.
A.a single man without money needn't a wife
B.women want to get married to financial stable men
C.a single man who is financially stable needs a wife
D.once man becomes rich,he must want to get a wife
68.From the conversation between the Bennets,we can conclude that Mrs.BennetA.
A.wanted to persuade her husband to visit the young man
B.wanted to get an invitation from their new neighbor to a party
C.asked for her husband's permission to visit the new neighbor
D.wanted to tell her husband something about their new neighbor
69.At the end of the passage,Mr.Bennet soundedB toward his wife's proposal.
A.grateful        
B.indifferent     
C.delighted    
D.interested
70.The underlined word"let"in paragraph 3can be replaced byA.
A  rent   
B ruined   
C covered   
D ecorated.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

1."校园网"正在征集有关学生活动的英语报导,请用英语写一篇关于我校第13届英语节的短文,字数100-120,首句已给.文中需包含以下主要内容:
1.活动时间:今年的三月下旬,持续将近一周
2.活动参加者:所有高一和高二的学生,来自英国的交流生和我校英语老师
3.活动内容:英语角(English corner)、英语歌曲欣赏
英语猜谜比赛(riddle-guessing competition)、英语配音大赛(English dubbing show)等
4.学生的感受和体会
The 13th school English festival was held at the end of this March,and it lasted seven days.
                                            

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

8.李平因在学校使用手机被学校处分,他感到很困惑,写信向你求助.请根据以下结构提示给李平回信.开头结尾已给出.
优点缺点个人观点
1.与家人联系方便;
2.容易找到朋友;
3.QQ聊天很流行;
1.课上发短信,玩游戏;
2.晚上使用影响休息;
3.考试中用短信作弊;
1.知道手机危害
2.支持学校规定
注意:1)字数100词左右;
Dear Li Ping,
Your letter reached me yesterday.It is said in your letter that you are punished for using a cell-phone.
                                                   
It is right for school to prevent you from using cell-phones in school.
Yours ever.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

18.How much money does the man have?
A.£30.B.£45.C.£75.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

5.听第8段材料,回答第10至12题.
10.What does the woman say about her job?
A.It's tiring.B.She loves it.C.Her mum supports it.
11.Why does the woman ask for a pay rise?
A.She often works overtime.
B.She's the best worker in the area.
C.She does more than looking after the baby.
12.What does the man think of the woman's idea?
A.Interesting.B.Unacceptable.C.Reasonable.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

2.假定你是李华,打算5月份去伦敦旅行.请给你的伦敦(London)笔友Tom写一封信,请他届时到机场接你、帮你预定宾馆并推荐一些景点.
注意:1.词数100左右.
2.可根据内容要点适当增加细节,以使行文连贯.
3.开头和结尾已给出,但不计入总数.
Dear Tom,
    How are you?I'm writing to ask you for some help.
I've been dreaming of visiting beautiful Landon since Iwas a child.(高分句型一)I'm so excited that my dream will come true.Iwill have a one-week trip to London from May 1st to May 7th.Since you are familiar with London,I hope you can recommend some tourist attractions that are well worth seeing.(高分句型二)As this is the first time I have traveled abroad,could you possibly pick me up at the airport?I would be grateful if you could help me book a hotel room in advance.(高分句型三)I'm sure my trip would be an unforgettable experience with your kind help.
Looking forward to your early reply.
Yours,
Li hua.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:信息匹配

14.Do you constantly use the computer,whether for learning or entertainment?Computers give off radiation that is bad for your health,but here are some ways to protect yourself from computer radiation.
(16)E Green tea can be absorbed by the body easily into a form of vitamin A,which helps reduce radiation.(17)G
It is advisable to attach a radiation filter plate (辐射过滤板) in front of your computer's screen.Make sure to avoid putting any metal substances near your computer as these may have reflected some of the electromagnetic waves that are harmful to your health.(18)AThe brighter the screen the higher the radiation there will be and vice versa.
You can also put some radiation-absorbing plants such as several cacti near your computer to prevent radiation.
Make sure you do a skincare protection before sitting in front of the computer.(19)BWash your face soon after using the computer in order to reduce 70% of the radiation.
(20)FOld computer in general,has one to two times more radiations released than the new one within the same distance.

A.And adjust the brightness of your computer screen.
B.Apply a layer of facial mask to protect yourself.
C.And adjust the sound level on your computer.
D.The most efficient way is by drinking some coffee regularly.
E.The simplest way is by drinking 2 & 3cups of green tea every day.
F.If possible,purchase a new computer instead of using an old model computer.
G.It also helps keep our eyes see things clearly in the dark by improving the visual ability.

查看答案和解析>>

同步练习册答案