0  29075  29083  29089  29093  29099  29101  29105  29111  29113  29119  29125  29129  29131  29135  29141  29143  29149  29153  29155  29159  29161  29165  29167  29169  29170  29171  29173  29174  29175  29177  29179  29183  29185  29189  29191  29195  29201  29203  29209  29213  29215  29219  29225  29231  29233  29239  29243  29245  29251  29255  29261  29269  447090 

4. What does the story imply?

   A. It is easy to say something, but difficult to do.

   B. An ethical decision is always easy to make.

C. It’s hard to tell right from wrong sometimes.

D. Fishing can help one to make right decisions.

【押题理由】“心灵鸡汤”类记叙文是近几年高考的热点题材。本文通过记述一个男孩与父亲的一次钓鱼,揭示了深刻的人生哲理:做人要坚持原则,即使任何人不知道你做了什么。

试题详情

3. The successful architect went fishing with his children at the same place because _______.

A. they might catch a big fish there

B. his was taught a moral lesson there

C. it was a most popular fishing spot

D. their children enjoyed fishing there

试题详情

2. From the text we know that the father _________.

A. didn’t love his son

B. always disagreed with his son

C. disliked the huge fish

D. was firm and stubborn 

试题详情

1. What happened when the big fish turned out to be a bass?

A. The boy and his father discussed what to do with the big fish.

B. The boy threw the bass back into the water willingly.

C. The father lit a match in order to check the time.

D. They worried other fishermen may discover what they had done.

试题详情

4. B 主旨大意。最后一段的最后一句话为主题句,概括了本段主旨大意,选项B的陈述与最后一句同义。

【考场秘招】文章的主旨大意通常体现在文章的开头或结尾。而段落大意也多体现在第一句或最后一句。显然,我们可以根据文章的最后一段的最后一句选出最佳答案。

【押题5】Once there was an 11-year-old boy who went fishing with his father in the middle of a New Hampshire lake. On the day before bass(巴斯鱼) season opened, they were fishing early in the evening, catching other fish with worms. Then the boy tied on a small silver lure(鱼饵) and put it into the lake. Suddenly he felt that something very big pulling on the lure. His father watched with admiration as the boy skillfully brought the fish beside the bank. Finally he lifted the tired fish from the water. It was the largest one he had ever seen, but it was a bass.

The boy and his father looked at the big fish. The father lit a match and looked at his watch. It was 10 p.m.―two hours before the season opened. He looked at the fish, then at the boy. “You’ll have to put it back, son,” he said.

“Dad!” cried the boy. “There will be other fish,” said his father. “Not as big as this one,” cried the boy. He looked around the lake. No other fishermen or boats were in sight in the moonlight. He looked again at his father.

Even though no one had seen them, nor could anyone ever know what time he had caught the fish, the boy could tell from his father’s voice that the decision couldn’t be changed. He threw the huge bass into the black water. The big fish disappeared. The boy thought that he would never again see such a big fish.

That was 34 years ago. Today the boy is a successful architect in New York City. He often takes his own son and daughters to fish at the same place.

And he was right. He has never again caught such a large fish as the one he got that night long ago. But he does see that same fish ... again and again ... every time he has an ethical (道德的) decision to make. For, as his father had taught him, ethics are simple matters of right and wrong. It is only the practice of ethics that is difficult.

试题详情

3. A  推理判断。在第五、六中谈到了作者的邻居在收到礼物之后的种种反应:有的当面感谢、有的打电话感谢、有的寄来贺卡,那么概括起来就是:邻居对作者的举动充满感激。

试题详情

2. D  推理判断。5104 Northumberland Road是作者的地址,A项错误;作者推测那位老太太住在他们通常在早上见面的地方,但是下文说花篮放错了地方,可见她并不在那里住,故B项也错误。由于作者放错花篮,病中的Mr. Kelly收到了圣诞节礼物,但是文中没有谈到那位老太太和Mr. Kelly同住一室,因此C项也错误。可见作者不知道那位老太太到究竟住在何处。

试题详情

1. C  细节理解。第二段的第一句话表明作者要送10份圣诞礼物。

试题详情

3. How did the author’s neighbors respond to his gifts?

   A. They liked the gifts very much and were thankful.

   B. They were thankful that they wanted to be friends.

   C. They all made phone calls to say “Thank You”.

   D. They all visited him by person to show gratitude.

试题详情


同步练习册答案