0  293564  293572  293578  293582  293588  293590  293594  293600  293602  293608  293614  293618  293620  293624  293630  293632  293638  293642  293644  293648  293650  293654  293656  293658  293659  293660  293662  293663  293664  293666  293668  293672  293674  293678  293680  293684  293690  293692  293698  293702  293704  293708  293714  293720  293722  293728  293732  293734  293740  293744  293750  293758  447090 

38. Which of the following places is named after a person?

A. Raffles Place.

B. Selector Airbase.

C. Piccadilly Circus.

D. Paya Lebar Crescent.

[解析]A细节理解。答案见第二自然段。

试题详情

37. What does the underlined phrase “die hard” in Paragraph 1 probably mean?

A. Change suddenly.

B. Change significantly.

C. Disappear mysteriously.

D. Disappear very slowly.

[解析]D词义猜测题。 根据下文“the place continues to be called by its unofficial name long after the meaning is lost”可知。

试题详情

36. We learn from Paragraph 1 that _____.

A. the government is usually the first to name a place

B. many places tend to have more than one name

C. a ceremony will be held when a place is named

D. people prefer the place names given by the government

[解析]B推理理解题。 由 “Frequently it happens that a place has two names”可知。

试题详情

2009.天津卷)A

Societies all over the world name places in similar ways. Quite often there is no official naming ceremony but places tend to be called names as points of reference by people. Then an organized body steps in and gives the place a name. Frequently it happens that a place has two names: One is named by the people and the other by the government. As in many areas, old habits died hard, and the place continues to be called by its unofficial name long after the meaning is lost.

Many roads and places in Singapore(新加坡) are named in order that the pioneers will be remembered by future generations. Thus we have names such as Stamford Road and Raffles Place. This is in keeping with traditions in many countries ---- in both the West and the East.

Another way of naming places is naming them after other places. Perhaps they were named to promote friendships between the two places or it could be that the people who used to live there were originally from the places that the roads were named after. The mystery is clearer when we see some of the roads named in former British bases. If you step into Selector Airbase you will see Piccadilly Circus ---- obviously named by some homesick Royal Air Force personnel.

Some places were named after the activities that used to go on at those places. Bras Basah Road is an interesting example, “Base Basah” means “wet rice” in Malay(马来语). Now why would anyone want to name a road “Wet Rice Road”? The reason is simple. During the pioneering days, wet rice was laid out to dry along this road.

A few roads in Singapore are named by their shapes. There is “Circular Road” for one. Other roads may have part of their names to describe their shapes, like “Paya Lebar Crescent”. This road is called a crescent(月牙) because it begins on the main road, makes a crescent and comes back to join the main road again.

试题详情

67. Which of the following shows the organization of the passage?  

CP: Central Point   P: Point  SP: Sub-point(次要点)  C: Conclusion 

[解析]C考查文章结构。注意解题技巧。第一段为总要点,最后一段为结论,要点123共同服务于结论,重要的是要点二又包含了两个次要点。综上分析可知答案为:C。        

试题详情

33.解:设原混合物中的质量为x,生成质量为y

  

  

  

   原混合物中的质量:

   所得溶液中水的质量:

   溶液中的质量分数

试题详情

32.(共6分)(1)①CO2;②H2[或O2……]

(2)如①是CO2[或H2;或O2……]

实  验  步 骤
现  象  及  结  论
将气体通入澄清石灰水中(1分)
[将试管口堵一会儿,点燃此气体;或将带火星的木条插入试管中……]
石灰水变浑浊,则证明是二氧化碳。[或能燃烧,产生淡蓝色火焰;或听到爆鸣声,则证明是氢气;或木条复燃,证明是氧气……](1分)

(3)②中如果是氢气填a  (如是氧气或二氧化碳填b )

(4) 猜想一:金属与盐溶液发生置换反应;

猜想二:金属氧化物与酸溶液反应;

猜想三:碱与酸溶液发生复分解反应;

猜想四:氧化物(如CaO)与水发生化合反应

猜想五:可溶于水的固体物质

猜想六:……

试题详情

31.(共6分)⑴B.试管内的液面明显上升;C.水槽中的水倒吸入烧瓶中;D.盛氢氧化钠溶液的试剂瓶内的长导管口有气泡产生;E.烧瓶内形成喷泉。

⑵A:无明显的现象变化;B:产生白色沉淀。

试题详情

30.(共4分)(1)B:O2   Y:CO2   (2)Fe+CuSO4==FeSO4+Cu  (3)2CO+O22CO2

试题详情

29.(共5分)(1)碱 (2)氢气(或);酸 (3)硫酸钡(或);硫酸(或)

试题详情


同步练习册答案