精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
5.Yangzhou is a cultural city.It has a long history of about 2,500years since King Fu Chai of Wu dug Hangou and built Hancheng.There were three golden times in the history of Yangzhou.It took shape in the Han Dynasty,developed in the Tang Dynasty and reached its top in the Qing Dynasty.
A number of politicians,writers and artists such as Li Bai,Du Fu of the Tang Dynasty and Ouyang Xiu and Su Dongpo of the Song Dynasty all served as officials or went sightseeing there and left many poems describing the beauty of Yangzhou.Li Bai once sailed down the Yangtze River in the spring toward Yangzhou to see off his friend,and wrote a wildly loved poem.Another poet,Xu Ning,praised Yangzhou in his poem for its‘two thirds of the natural beauty under heaven'.Du Mu's verse‘The Twenty-four Bridges are shrouded in the bright moonlight'made the Twenty-four Bridge known to both Chinese and foreign tourists.‘Eight eccentrics of Yangzhou'enjoy special qualities in their works of art.In history,Yangzhou was a famous and open city.In the Tang dynasty,it is the biggest city in Southeast China.Over 10thousand foreign businessmen lived in Yangzhou then.Master Jianzhen from the Daming Temple in Yangzhou,went eastward to Japan to spread China's culture.When the monk passed away,his disciples made a sculpture of him which has been preserved by Japan as a State treasure.Marco Polo,the well-known Italian traveler,once stayed in the city.His Travels of Marco Polo gives lots of descriptions of Yangzhou.
As has been mentioned above,Yangzhou culture is a window of the culture of the nation.Now the people of Yangzhou are working together to build the city into a more prosperous and cultured one.
The human landscape of Yangzhou
General
information
Yangzhou is a cultural city with a long history.Yangzhou culture is one of the windows to show(56)nationalculture.
In Tang Dynasty,it is the biggest city in the(57)Southeasternpart of China.In the Qing Dynasty,it developed(58)best.
Famous(59)people 
and Yangzhou
Li BaiOnce he went to Yangzhou by(60)boatto see off his friend.
Xu NingHe wrote a(61)poemto praise Yangzhou.
Du MuMany people(62)hnowthe Twenty-four Bridges from his verse.
Eight eccentrics        of
Yangzhou
They make their works (63)special.
Jian ZhenWhen he(64)died,people made a sculpture to remember him.
Marco.PoloHe wrote(65)muchto describe Yangzhou in his travels.

分析 本文主要介绍了扬州是一座历史悠久、文化昌盛的人文名城,至今已有近2500年的建城史.扬州历史上曾经有过三次繁荣时期,兴盛于汉,繁盛于唐,鼎盛于清.唐代的李白、杜甫,宋代的欧阳修、苏东坡等一批政治家、文学家、艺术家曾在扬州为官、游历,留下了大量吟咏扬州的名篇佳作.扬州八怪、扬州学派、扬州曲艺等独树一帜,扬剧、扬州评话、清曲、剪纸、漆艺、玉雕、雕版印刷、弹词等16项已被列入中国非物质文化遗产项目,广陵古琴、雕版印刷和扬州剪纸被列入世界非物质文化遗产项目.扬州历史上就是著名的开放城市,唐代扬州是东南地区的最大都会和对外经济文化交流的四大港口之一,当时在扬外商达1万多人.高僧鉴真大师东渡日本传播中国佛教、医学、建筑、艺术等方面的文化.韩国的崔致远、阿拉伯的普哈丁、意大利的马可•波罗等都曾留下行迹.目前,扬州已与世界30多个城市结为友好城市或友好交往城市,与世界160多个国家和地区开展着经贸、文化往来.扬州文化是中华民族文化的窗口,扬州人民正在共同努力,建把扬州建设成一个更加繁荣和文明的城市.

解答 56.national. 细节理解题.根据Yangzhou culture is a window of the culture of the nation.可知扬州文化是民族文化的窗口,这里放在名词culture,应该用形容词形式,故填national.
57.southeastern.    细节理解题.根据In the Tang dynasty,it is the biggest city in southeastern China.可知在唐代,它是中国东南部最大的城市,这里放在China前面应该用形容词形式.故填southeastern.
58.best.  细节理解题.根据reached its top in the Qing Dynasty,可知在清代达到了它的顶端,即发展的最好,所以这里填best.故填best.
59.people. 细节理解题.根据表格中右边的内容,可知这里介绍了历史上扬州有名的人物,所以这里用people.故填people.
60.boat.细节理解题.根据Li Bai once sailed down the Yangtze River in the spring toward Yangzhou to see off his friend.可知李杜曾经在春天沿着扬子江下了扬州,去看他的朋友,这里沿着扬子江,应该表示走的水路,所以应该说by boat.故填boat.
61.poem.细节理解题.根据Another poet,Xu Ning,praised Yangzhou in his poem for its‘two thirds of the natural beauty under heaven'.可知另一位诗人,徐宁,在他的诗中赞美扬州是人间天堂,所以这里说徐宁是一位诗人写了一首赞美扬州的诗.故填poem.
62.hnow.细节理解题.根据Du Mu's verse‘The Twenty-four Bridges are shrouded in the bright moonlight'made the Twenty-four Bridge known to both Chinese and foreign tourists.可知杜牧的诗被中外游客所熟知.这里叙述一件事实,时态可以用一般现在时,故填hnow.
63.special.细节理解题.根据‘Eight eccentrics of Yangzhou'enjoy special qualities in their works of art.可知扬州八怪享受着在他们的艺术作品中的特殊素质.故填special.
64.died.细节理解题.根据When the monk passed away,his disciples made a sculpture of him which has been preserved by Japan as a State treasure,可知当和尚去世的时候,他的门徒做了一个雕塑,他被日本视为国宝,所以这里用died,故填died.
65.much.细节理解题.根据His Travels of Marco Polo gives lots of descriptions of Yangzhou.可知马可波罗的游记给了扬州许多描写.lots of许多,这里可以用much来代替.故填much.

点评 任务型阅读考查学生通过快速阅读捕捉信息的能力,又要求对文中信息进行理解转换,并进行适当的逻辑推理和归纳总结,在填表时.力争返回原文,找出与题目有关的内容,抓住关键词汇,填好所缺单词.填好表格后,再次校对所填单词拼写是否正确.是否符合文章内容.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

15.现在,食品安全是人们关注和担心的一个问题,我们怎样才可以确保安全饮食呢?请你以"Eating Safely"为题就以下问题发表你的见解:1、在哪里就餐?2、如何烹饪食物?3、购买怎样的食品?
【写作要求】全文80词左右,文中至少列举2-3点建议.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.There________ some children in the classroom.(  )
A.haveB.isC.areD.has

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

13.
Etiquette Camp for Kids
School/Teacher:Aziza Models & Talent,Dorothy D.Floyd
Web site:web.come/azizamodels
Phone:770-500-4618
Email:azizamodels@mac.com
Price:$120
Learn how to gain confidence; be polite; table manners; poise and posture(风度和姿态); introductions; greeting; and more!
Dates:July 19,2012-July 23,2012
Times:10:00-3:00pm
Ages:9-16
Welcome to L'Atelier 9Language School
At the school L'Atelier9,we will offer high quality French and Spanish language courses in the heart of Paris.We want to help learn languages throughout the world.And you will have a great time here.We have some advantages:
•Less than 9students per class
•Active,efficient(效率高的) and creative teaching ways
•Different cultural activities and language exchange
•Quality teaching by highly qualified teachers
•Free services:Internet,TV,coffee/tea at all the time
•Warm and friendly atmosphere(气氛)
•Right in the heart of Paris
•Dates:From May 31to June 27,2012
•Price:Course for four weeks is 700euros,600euro for three weeks and 400euros for 2weeks!
61.Kate is eleven years old.She wants to take part in Etiquette Camp for kids,she can NOTD.
A.visit their web site                         
B.call them
C.email them                               
D.give them a fax(传真)
62.You can spendB in Etiquette camp for kids.
A.four days            
B.five days           
C.two weeks            
D.four weeks
63.Tom and Jack are going to study at L'Atelier 9Language School for three weeks,they'll payC for their study.
A.240dollars           
B.800euros          
C.1200euros            
D.1400euros
64.There areB advantages for L'Atelier 9Language School.
A.6                  
B.7                 
C.8                    
D.9
65.Which of the following is TRUE?A
A.Kids can learn some manners and get confidence in Etiquette Camp.
B.Mr.Smith with his 12-year-old son can join Etiquette Camp.
C.L'Atelier 9Language School is in the heart of London.
D.Everything in L'Atelier 9Language School needs money.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

20.Mr.Green's daughter,Lily,is only six years old.She is in her first year at school.She is good at using her(56)Cand likes asking questions.One day,Lily was writing a paper for school.She didn't know(57)Ato write the difference between unhappy and angry,(58)Dshe asked her father for help.Her father explained to her"It is mostly a matter of degree."But Lily didn't understand the difference between them yet.Then Mr.Green said,"Let me show you what I (59)D."
With that,Mr Green went to the telephone and felt free to dial a(60)Aat once."May I speak to Melvin,please?"The man who answered the phone replied,"There's no one living here(61)BMelvin.Why don't you(62)Cnumbers before you dial?"
"See,"said Mr Green to his daughter."That man was not a bit(63)Cwith our call.He was probably very busy with(64)A and we made him unhappy.Now watch,and you can catch what's the meaning of angry."
Mr.Green dialed the number again,"Hello,is Melvin there?"asked Mr.Green.
"Now,listen here!"came the loud reply."You just called this number and I told you that there's no Melvin here!Why have you called again!"The man(65)Bthe phone hard.
Mr.Green turned to his daughter and said,"You see,that was angry."
56.A.handB.faceC.headD.foot
57.A.howB.whereC.whyD.when
58.A.butB.andC.orD.so
59.A.hearB.feelC.sayD.mean
60.A.numberB.nameC.computerD.phone
61.A.lovedB.calledC.askedD.told
62.A.write downB.make upC.look upD.cut out
63.A.sadB.sorryC.happyD.tired
64.A.somethingB.anythingC.everythingD.nothing
65.A.pointed atB.put downC.picked upD.shouted to.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

10.Green is an important color in nature.It is the color of grass and the leaves on trees.It is also the color of most growing plants.
Sometimes,the word"green"means young,fresh and growing.For example,a greenhorn is someone who has no experience.In the 15th century,a greenhorn was a young cow or an ox whose horns(角)had not yet developed.A century later,a greenhorn was a soldier who had no experience in war.By the 18th century,a greenhorn had the meaning it has today-a person who is new in a job.
Someone who is good at growing plants is said to have a green thumb(大拇指).The expression comes from the early 20th century.A person with a green thumb can make plants grow quickly and well.The Green Revolution(绿色革命)is the name given some years ago to the development of new kinds of rice and other grains.It was the result of hard work by agricultural scientists who had green thumbs.
Green is also the color used to describe the powerful feeling,jealousy(嫉妒).The green-eyed monster is not a dangerous animal from outer space.It is an expression used about 400years ago by the British writer William Shakespeare in his play"Othello".It describes the unpleasant feeling when someone has something he wants.
In most places in the world,a green light is a signal(信号)to move ahead.In everyday speech,a green light means approval(赞成)to continue with a project.
46.A new soldier was called a greenhorn in theBcentury.
A.15th      
B.16th      
C.18th         
D.20th
47.A person with a green thumbA.
A.is good at growing plants
B.really has a green thumb
C.has no experience in war       
D.is new in a job
48.A man may meet the green-eyed monster ifD.
A.he sees a dangerous animal   
B.he can't get something
C.he reads a sad play     
D.his friend gets a prize that he wants
49.This passage doesn't mention the history of the expression
"D".
A.a green thumb                  
B.a greenhorn
C.the green-eyed monster         
D.a green light
50.Which would be the best title of the passage?D
A.Green,the color of grass and trees
B.The stories about the color"green"
C.Green,a sign of approval
D.Different meanings of"green"

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

17.Stanley,as a son of a very poor farmer,left school early and went to work in a factory,for education was for the rich then.So,the world became his school.With great interest,he read everything he could,listened to the town elders and learned about the world beyond his hometown."There's so much to learn,"he'd say."Though we're born stupid,only the stupid remain that way."He decided that none of his children would be refused an education.
Therefore,Stanley insisted that we should learn at least one new thing each day.Though,as children,we thought this was crazy,we'd still do that.And dinner time seemed perfect for sharing what we learned.We would talk about the news of the day.Sometimes the news was unimportant,but it was always taken seriously.Stanley would listen carefully and discuss it with us.
Then came the moment-the time to share the day's new learning.
"Felice,"he'd say,"tell me what you learned today."
"I learned that the population of Denmark is…"
Silence.
Stanley was thinking about what was said."The population of Denmark.Hmm.Well…"he'd say."Get the map; let's see where Denmark is."And the whole family went on a search for Denmark.
This same experience was repeated until each family member had a turn.Dinner ended only after we had a clear understanding of at least half a dozen such facts.
As children,we thought very little about these educational wonders.Our family,however,was growing together,sharing experiences and joining in one another's education.And by looking at us,listening to us,respecting what we learned,confirming our value,Stanley was surely our most influential teacher.
Later during my training as a future teacher,I studied with some of the most famous educators.They were imparting(传授) what Stanley knew all along-the value of continual learning.His skills have served me well all my life.Not a single day has been wasted,though I can never tell when knowing the population of Denmark might prove useful.
36.What do we know from Paragraph 1?B
A.Those born stupid could not change their life.
B.The poor could hardly afford school education.
C.The town elders wanted to learn about the world.
D.The writer's father was born in a worker's family.
37.The underlined word"that"in Paragraph 2refers to(指代)D.
A.one new thing
B.sharing what we learn
C.crazy idea
D.learning one new thing
38.From the passage,we know that the writerC.
A.knew very well about Denmark
B.felt regret about those wasted days
C.thought his father's educational skills useful
D.only talked about important news with his family
39.What is the greatest value of"dinner time"to the writer?A
A.Continual learning.
B.Showing talents.
C.Family get-together.
D.Eating delicious food.
40.What is the best title of this passage?B
A.A poor family 
B.My best teacher
C.Happy time at school  
D.The most difficult knowledge.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

12.Rock climbing(攀岩) did not become a sport until late in the 1900s.But now it has become a popular outdoor activity.While rock climbing may still be necessary for mountain climbing,most people just climb low mountains for fun.
If you have ever done rock climbing,you will know that it is not a very easy sport.Indoor and outdoor rock climbing both need practice.What most people don't know is that rock climbing is one of the sports that depend on your body and mind(意志).To climb successfully,one must use wonderful skills.One of the important rules is to always have three parts of your body on the rock face.Another important rule is that your arms only hold you close to the rock face while your legs are pushing you up,the closer you are to the rock face,the easier it is to climb.Rock climbing is a wonderful sport.Once you start to learn how to climb,you'll find more fun.People who like games such as chess playing or problem-solving may love rock 
climbing,because they are nearly the same in the way of thinking.For anyone who wants to get into beautiful shape,rock climbing is a fun and good way.Anyone who enjoys a difficult game and loves the outdoors should think of taking rock climbing as a new hobby.

50.When did rock climbing become a sport?D
A.In 1900.B.Early in the 1900s.C.In the middle of the 1900s.D.Late in the 1900s.
51.The chess players may like rock climbing becauseC.
A.they'd like to get into beautiful shape
B.it is more interesting than chess playing
C.it is like chess playing in the way of thinking
D.they really tike to do sports
52.What can we learn from the passage?A
A.Rock climbing is a kind of indoor and outdoor activity,
B.Rock climbing is a very easy sport.
C.When you climb,your arms push you up.
D.The closer you are to the rock face,the more difficult it is to climb.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.It's a pity that his son was born ______ a weak heart.(  )
A.withB.inC.onD.from

查看答案和解析>>

同步练习册答案