1、已知
是两条不同直线,
是三个不同平面,下列命题中正确的是( )
66. Which of the following would be the best title for the text?
A. Cell Phone Alerts Protecting Students
B. Cell Phone Alerts by Wireless Industry
C. Cell Phone Alerts of National Disasters
D. Cell Phone Alerts Coming Soon
答案:D。主旨大意题。第一段开门见山,提出将创建一个全国性的短信警报系统;最后一段重申主题,对这种新系统的未来进行展望。因此最准确的标题是D。A项错在protecting students;B项错在by wireless industry;C项错在National Disasters。
The service could be in place by 2010.
4. 要避免下列三种错误:①概括不够(多表现为部分代整体,从而导致范围太小);②过度概括(多表现为人为扩大范围);③以事实、细节替代抽象概括的大意。
要恰当地选好标题,还需要了解标题的基本拟定方式。一般来说,标题的拟定方式是:以话题为核心,将控制性概念的词按一定的语法浓缩为概括主题句句意或中心思想的词组。
比如某一文章的中心句子为:Coffee is a universal drink that is served in different ways around the world.
话题:Coffee
控制性概念:is a universal drink that is served in different ways around the world
标题:Coffee Around the World
例:2008年高考英语山东卷B篇
Federal regulators Wednesday approved a plan to create a nationwide emergency alert (警报) system using text messages delivered to cell phones.
Text messages have been popular in recent years, particularly among young people. The wireless industry’s trade association, CTIA, estimates(估计) more than 48 billion text messages are sent each month.
The plan comes from the Warning Alert and Response Network Act, a 2006 federal law that requires improvements to the nation's emergency alert system. The act tasked the Federal Communications Commission (FCC) with coming up with new ways to alert the public about emergencies.
“The ability to deliver accurate and timely warnings and alerts through cell phones and other mobile services is an important next step in our efforts to help ensure that the American public has the information they need to take action to protect themselves and their families before, and during, disasters and other emergencies,” FCC Chairman Kevin Martin said, following approval of the plan.
Participation in the alert system by carriers ?telecommunications companies is voluntary, but it has received support from the wireless industry.
The program would be optional for cell phone users. They also may not be charged for receiving alerts.
There would be three different types of messages, according to the rules.
The first would be a national alert from the president, likely involving a natural disaster. The second would involve “approaching threats”, which could include natural disasters like hurricanes or storms or even university shootings. The third would be for child abduction (绑架) emergencies, or so-called Amber Alerts.
3. 要注意题目是过大还是过小;
2. 再看它对文章的概括性或覆盖面如何;
48. What is the text mainly about?
A. The relationship between accents and social classes.
B. The Queen’s Christmas speeches on TV.
C. The changes in a person’s accent.
D. The recent development of the English language.
答案:C。文章第一段就提到自从1952年以来研究者就测试The Queen’s English的口音变化;接下来文章第二段就说到这种测试的全面性和客观性;第三段和第四段举例说明这种口音变化的特点。由以上不难分析出文章是针对一个人的口音在半世纪前后的变化及分析写的,所以C最恰当。
2. 抓住文章段落大意,概括中心思想
寻找整篇文章的中心思想是建立在寻找具体段落中心的基础上的。各段落中心句的整体归纳便是文章的中心思想。在这个过程中,考生不能只依据只言片语,或光看文章的某些段落,而应观察全文的结构安排;理解文章浓墨重笔写的“重心”;考虑文章的组织材料及支持性细节是服务于什么的;分析故事的发展结局都是围绕什么内容来表达的;最后用简明扼要的文字将文章的中心思想表达出来。如:
There are three separate sources of danger in supplying energy by nuclear power.
First, the radioactive material must travel from its place of production to the power station. Although the power stations themselves are strongly built, the containers used for the transport of the materials are not. Normally, only two methods of transport are in use, namely road or rail. Unfortunately, both of these may have an effect on the general public, since they are sure to pass near, or even through, heavily populated areas.
Second, there is the problem of waste. All nuclear power stations produce wastes that in most cases will remain radioactive for thousands of years. It is impossible to make these wastes nonradioactive, and so they must be stored in one of the inconvenient ways that scientists have invented. For example, they may be buried under the ground, or dropped into deserted mines, or sunk in the sea. However, these methods do not solve the problem, since an earthquake could easily break the containers.
Third, there may occur the danger of a leak (泄漏) or an explosion at the power station. As with the other two dangers, this is not very likely, so it does not provide a serious objection to the nuclear program. However, it can happen.
Separately, these three types of dangers are not a great cause for worry. Taken together, though, the probability of disaster is extremely high.
Q: What is the passage about?
A. Uses of nuclear power. B. Dangers from nuclear power.
C. Public anger at nuclear power. D. Accidents caused by nuclear power.
主题分析:第一段There are three separate sources of danger in supplying energy by nuclear power. 为文章的主题句。接着从三个方面论述主题:First…,Second…,Third… ,段首第一句分别为各段的主题句,层次分明,结构清晰,最后一段进一步归纳全文大意:Dangers from nuclear power。故答案为B。
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com